Fanaråken

Dato: 1. september 2007

Høyde: 2068 m.o.h
Primærfaktor: 450
Kart: 1518 III "Sognefjell"
Koordinater: 0441925 - 6820835

Så er dagen kommet til den store fellesturen til Fanaråken, som også er starten på vår prosjektinnspurt med 14 dagers ferie.

Turid har overtalt FYSAK-Harald til å invitere til kommunal tur til Fanaråken for ansatte i Åmot kommune. Det heter seg at du skal oppleve soloppgangen fra Fanaråken, dvs. at overnatting på hytta blir en del av turen. Tross kort påmeldingsfrist har 9 stykker meldt seg på, og selv om en har trukket seg er det brukbar deltakelse. Utgangspunktet er Turtagrø hvor vi skal møtes kl. 1100. Noen av oss kjører oppover fredag kveld, mens de fleste velger å vente til lørdag morgen.

Og klokka elleve er vi i farta. Noen spreke og andre mindre spreke men en ting har alle til felles, og det er stort pågangsmot. Været er desverre ikke på lag med oss, så ganske tidlig møter vi på regn, så skodde og etterhvert snø. Og mere snø skal det bli!
De fleste av deltakerne har aldri vært på et 2000-meters høyt fjell før, så de synes nok det er tungt og langt opp. Vinden øker også jo høyere vi kommer, noe som ikke gjør turen lettere. Snøen pisker i ansiktet de siste 3-400 metrene, men plutselig dukker hytta fram fra skodda.
September kan være fantastisk fin i fjellheimen, men akkurat nå minner været mer om midtvinters. Vind og snøføyk og ei Fanaråkhytte kledt i kvitt.

Da alle har registrert seg viser det seg at kun DNT-medlemmer blir lovet sengeplass. Men utover kvelden ordner det seg med sengeplass til alle unntatt en person som må ligge på madrass på gulvet. Men det er ikke noe problem for Lena som er den ”heldige”. Og med 33 mennesker i hytta blir det varmt i rommet så det er kanskje ikke dumt å ligge på gulvplanet. I tillegg til snorking, er vinden så sterk at det uler og rister i hele hytta. Men heldigvis roer det seg på morakvisten; både innendørs og utendørs.

Vi ”tinderanglerne” må stikke før frokosten da vi skal nå båten inn til Gjendebu som er utgangspunktet for de neste turene. Vi takker for trivelig og artig turfølge og legger avgårde da de andre starter med frokosten.


Ruta opp går altså først etter vei inn Helgedalen og deretter på T-merket sti et stykke inn Steindalen før den går nesten rett østover og opp ryggen til like før toppen hvor den svinger nordover. Fin og lettgått sti nesten hele veien opp. Vi bruker 5 timer opp og 1,5 timer ned.
Turen er på 13,5 km.

PS! Turen må nok gjøres omatt da soloppgangen uteble!


Fauna:
Gråsisik, heipiplerke, snøspurv, gråtrost, ringtrost og lemen.


For å se hele albumet fra turen, klikk her...

Vårt rutevalg hentet fra GPS:
  |   Hovedside   |   Blogg   |   2000-metringene   |   Tur-rapporter   |   Bilder   |   Om oss og prosjektet   |   Linker   |   Gjestebok   |   E-post   |