Veobreahesten Østtoppen

Dato: 5. august 2007

Høyde: 2148 m.o.h
Primærfaktor: 15
Kart: 1618 III "Glittertinden"
Koordinater: 472125 6828850

Veobreahesten

Dato: 5. august 2007

Høyde: 2185 m.o.h
Primærfaktor: 50
Kart: 1618 III "Glittertinden"
Koordinater: 472015 6828900

I dag er det Veobreahesten som skal til pers. Da vi ikke turde å gå opp der i vinter pga snøforholdene, skal vi nå gjøre et nytt forsøk. Vi har også planer om å ta med de to nørste Veotindene hvis alt går etter planen.

Turen starter med å sykle veien fra nasjonalparkgrensen (ved bommen) og inn til Glitterheim, ca. 7 km. Derfra følger vi stien som er merket ”Spiterstulen” videre inn Veodalen. Før stien svinger opp mot Veslglupen tar vi av og følger Veo innover til vi når en østlig arm av Veobrean. Herfra følger vi brekanten til vann 1651 og derfra opp sørsiden av topp 1881. Her kunne vi ha fulgt moreneryggen ut på breen, men istedet tar vi på oss breutstyr og starter vandringen unødig tidlig. Dette fører til at vi krangler litt med stener og overflatevann før vi er oppe på blåisen. Vi tar oss bratt opp blåisen og passerer et par dype og brede sprekker. I det vi kommer over kanten ser vi 5 personer forsvinne mot himmelen retning Veoskaret. De hadde allerede vært oppe på hesten så vi får fine spor å følge.

Etter å ha passert brebassenget er vi ved foten av Veobreahesten. Den sterke vinden og pøsregnet har endelig avtatt, så klyvingen opp snørenna i sørflanken blir en grei etappe. Vel oppe tar vi av breutstyret og går over til Veobreahesten Østtoppen. En morsom klyvetur ut til en fin topp. Deretter kommer spenningen; kommer vi oss opp på hovedtoppen?

Joda, etter noen forsøk må Arne vedkjenne at han trenger ei skulder å stå på. Og da Tore byr fram sin, går det greit å komme opp. Og ved hjelp av slynger kommer også Tore og Turid opp! En artig utfordring!

Nå går turen videre over til det aller mest spennende nemlig kandidattoppen Veobreahestens Vesttopp. Det viser seg at klatring med sikring må til for å komme opp. Det er mye løst her så det kreves forsiktighet. Men, etter noe tid har alle tre vært oppe. Målingene, under ugunstige forhold, viser en primærfaktor mellom 7 og 14 meter!

Nå gjenstår det å ta seg ned på breen igjen, ved hjelp av rappellering. Og da et bombesikkert rappellfeste ligger og venter på oss er det fort gjort og brevandringen kan starte. Nå tar vi korteste veien ned til moreneryggen som vi følger inn til ”land”.

Det begynner å bli sent så de to siste toppene vi har planer om å stikke oppom må vi desverre sløyfe. Og før vi er ved Glitterheim er det mørkt. Men, syklingen går greit da veien er fin og uten altfor store hull og stener. Vi er ved bilen igjen kl. 0150.

Turens lengde ble 24,2 km til fots + 15,2 km på sykkel, og varte i 15t 20m


Fauna:
Rødstilk, gråtrost, sivspurv, bydue!, steinskvett, heipiplerke, snøspurv og fiskemåke.


For å se hele albumet fra turen, klikk her...

Vårt rutevalg hentet fra GPS:


Forrstørret utsnitt av toppene:  |   Hovedside   |   Blogg   |   2000-metringene   |   Tur-rapporter   |   Bilder   |   Om oss og prosjektet   |   Linker   |   Gjestebok   |   E-post   |