Uranostinden S2

Dato: 9. august 2007

Høyde: 2048 m.o.h
Primærfaktor: 55
Kart: 1517 I "Tyin"
Koordinater: 454815 6809940

Uranostinden S1

Dato: 9. august 2007

Høyde: 2037 m.o.h
Primærfaktor: 10
Kart: 1517 I "Tyin"
Koordinater: 454705 6810250

Uranostinden

Dato: 9. august 2007

Høyde: 2157 m.o.h
Primærfaktor: 692
Kart: 1517 I "Tyin"
Koordinater: 454665 6810625

Slingsbytinden

Dato: 9. august 2007

Høyde: 2026 m.o.h
Primærfaktor: 90
Kart: 1517 I "Tyin"
Koordinater: 454340 6811520

Langeskavltinden

Dato: 9. august 2007

Høyde: 2014 m.o.h
Primærfaktor: 200
Kart: 1517 I "Tyin"
Koordinater: 456190 6810750

Uranostinden er dagens hovedmål og vi tar med sikringsutstyr da vi skal gå søreggen. På hjemveien har vi planer om å gå ned fra bandet mellom Uranostinden og Slingsbytinden til Uradalsbandet.

Det er litt skodde da vi starter, men det er vi jo vant med og så lenge det ikke regner er vi fornøyde. Vi sykler fra leirplassen vår ved Koldedalsvatnet og til brua som krysser elva som kommer ned fra Uradalsvatnet. Vi krysser ikke brua men følger merket T-sti som går opp på vestsiden og følger den opp til Uradalsvatnet. Ved vatnet krysser vi elva før vi tar av fra stien og staker ut kursen rett nord mot nasen av Uranostinden. Vi går et drøyt stykke før vi er oppe på ryggen.
Her tar vi en matbit i skodda og mens vi sitter der og slapper av kommer det to sprekinger i full fart. De har også Uranostinden som mål. Eldstemann har vært der 3 ganger før og kan fortelle oss litt om hva vi har i vente.

Vi skal oppom 2 topper før vi er på hovedtoppen og til slutt skal vi ta med Slingsbytinden før vi vender nesa hjemover. Det går greit å komme opp til den første toppen Uranostinden S2, selv om det siste partiet er temmelig luftig. Neste topp Uranostinden S1 er en enkel topp å besøke.
Men deretter starter den luftigste delen, nemlig ryggen opp til Uranostinden. Litt oppe på ryggen ser vi de 2 sprekingene komme ned fra toppen. Vi tenker som så at når de går så lett nedover uten sikring, må ihverfall vi komme oss opp uten sikring. Nå velger vi å holde oss i ro til de er nede hos oss, da det ikke er særlig god plass på ryggen. Det er også en del løse stener så vi tar på oss hjelm for sikker hets skyld.
Og innen noen få minutter kan de fortelle oss at de har hatt en fin tur, før de forsvinner videre nedover i en viss fart.

Nå begynner alvoret for oss. Men det viser seg å gå utrolig bra så tauet får ligge i sekken. Og klokken 1355 er vi ved toppvarden. Et par av oss er temmelig fornøyde over å ha mestret utfordringene.
Mens vi sitter ved varden og nyter maten dukker det opp en onkel med to spreke nieser. De har gått Urdanosbreen opp til ryggen mellom Slingsbytinden og Uranostinden.
Og like etter komme to sprekinger til, som viser seg å være to naboer fra leirplassen. De har gått opp ura fra Urdadalsbandet og synes ikke det var en særlig trivelig opplevelse med våte sva og mye løs ur. Vi slår følge ned til det laveste punktet før stigningen starter opp mot Slingsbytinden.
Der treffer vi to andre naboer som heller ikke synes det var en trivelig tur opp fra vest. Etter å ha konferert litt med de som gikk breen blir vi også enige om å gå breen ned da vi har tau og seler. Vi mangler riktignok stegjern og isøks, men da det er lite blåis og de som kom over breen sier det ikke er noen fare å gå der da vi er så mange, bestemmer vi oss for å gå Urdanosbreen ned, noe alle blir godt fornøyde med.

Og da vi i tillegg får tatt med oss Langeskavltinden på returen kunne det ikke bli bedre. Våre sjenerøse naboer Roald og Bjarte tilbyr seg endog å ta den tyngste bagasjen vår med videre til et punkt vi skal treffes etter at vi andre 5 har vært oppom Langeskavltinden. Glade og fornøyde går vi nasen opp fra nord og kl. 1715 er vi ved toppvarden. Astrid og Geir Ove følger oss. Dette er en topp også de ønsker å få lagt til samlingen sin.
Vel ned hos Bjarte og Roald binder vi oss inn i tauet igjen og fortsetter ned til sørenden av breen. Roald viser seg å være en habil brefører så han fører oss trygt i land.

Vi er takknemlige og glade for at turen endte som den gjorde, og ikke minst for at vi fikk med oss Langeskavltinden på hjemturen. Og når været bare ble bedre og bedre ble det en flott og variert turopplevelse. Etter å ha knept oss ut av tauet gjensto en liten prøvelse før vi var tilbake til stien. Nemlig å krysse en breelv. Men, det gikk greit for alle å komme over så hjemturen kunne fortsette uten problemer.

Kl. 2040 var vi tilbake til leirplassen, og vi rakk såvidt å lage middag før regnet høljet ned, noe som førte til tidlig køying. En stor takk til trivelig turfølge; Astrid, Geir Ove, Bjarte og Roald.

Turen varte i godt og vel 12 timer og ble nesten 20 km lang.


Fauna:
Lemen, heipiplerke, steinskvett, lirype, fossekall, snøspurv og fjellrype.


For å se hele albumet fra turen, klikk her...

Vårt rutevalg hentet fra GPS:


Forrstørret utsnitt av toppene:



  |   Hovedside   |   Blogg   |   2000-metringene   |   Tur-rapporter   |   Bilder   |   Om oss og prosjektet   |   Linker   |   Gjestebok   |   E-post   |