Mjølkedalspiggen

Dato: 10. august 2007

Høyde: 2040 m.o.h
Primærfaktor: 130
Kart: 1517 I "Tyin"
Koordinater: 0456340 - 6812450

Søre Sagi

Dato: 10. august 2007

Høyde: 2040 m.o.h
Primærfaktor: 250
Kart: 1517 I "Tyin"
Koordinater: 0455255 - 6812520

Nørdre Sagi

Dato: 10. august 2007

Høyde: 2040 m.o.h
Primærfaktor: 20
Kart: 1517 I "Tyin"
Koordinater: 0454985 - 6812815

Sagi N2

Dato: 10. august 2007

Høyde: 2025 m.o.h
Primærfaktor: 15
Kart: 1517 I "Tyin"
Koordinater: 0454915 - 6812960

Dagens tur viste seg å ta mye lengre tid enn beregnet. Dvs. litt dårlig planlegging.
Vi brøt leir fra Koldedalsvatnet og dro inn til Eidsbugarden for å bruke det som utgangspunkt for å bestige Mjølkedalspiggen og Sagi. Etter å ha bestilt overnatting på Fondsbu TH dro vi innover Mjølkedalen. Klokka var allerede blitt 1000 så vi skjønte ganske snart at vi ville få problemer med å rekke tilbake før det ble mørkt. Men, etter litt rådslagning ble vi enige om å la det stå til, ned ville vi alltids komme. Vi har jo litt erfaring med å gå i mørket!

Vi fulgte T-stien til Olavsbu inn Mjølkedalen og til midt på Store Mjølkedalsvatnet hvor stien svinger nordover. Nå fulgte vi vannkanten helt til nordenden hvor vi gikk opp skardet 1425 og kom opp mellom Mjølkedalsbreen og Øvre Mjølkedalsvatnet. Da kunne vi endelig ta fatt på ryggen til Mjølkedalspiggen etter nærmere ei mils gange. Vi hadde forresten et hyggelig møte med 5 reinsdyr i skardet. Noen av dem hadde fantastiske gevir.

Før vi kom til toppen av Mjølkedalspiggen måtte vi oppom en 1900-metring, og denne oppstigningen tok aldri slutt syntes vi. Men endelig, etter noen høydemeter ned og litt stigning igjen sto vi ved toppvarden. Dårlig med utsikt da skodda lå tykk over og rundt oss. Noe som også førte til at vi durte i vei i feil retning da vi skulle over til Sagi. Etter noen ekstra høydemeter, nærmere 200 mått vi innse tabben og ta oss opp til toppen pånytt! Nå fant vi endelig rette vei og den viste seg å være ganske bratt men grei å forsere.

Deretter fulgte vi ny rygg først flatt noen hundre meter, før den begynte å stige opp til Søre Sagi på 2040 moh. Så langt hadde vi gått i tykk skodde men nå åpenbarte et mektig syn seg da sola bekjempet skodda. Fantastisk utsikt mot Uranostinden, Langskvaltinden og breene rundt. Og ikke minst; ryggen til Sagi viste seg å gi et utrolig inntrykk! Synet var så mektig at vi ”knapt kunne andast”.

Men, vi måtte videre. Vi visste at vi snart ville møte på et vanskelig punkt som måtte forseres med sikring. Og da vi ikke er noen fjellklatrere, var noen av oss litt spente. Først passerte vi en kandidat som viste seg å ha primærfaktor 10(med vårt måleutstyr!)
Deretter var det klatring med sikringsutstyr for å komme til neste topp. Arne ledet som vanlig, og selv om det meste av ryggen besto av løse blokker var det ikke vanskelig for å han å finne ei grei rute. Vi andre kom etter, og da vi kun hadde 30 meters tau, måtte vi ha en standplass underveis. Dette tok litt tid, og kl. ble 1930 før vi sto på Nørdre Sagi; på 2040 moh. Deretter gikk det greit og lett over til den dagens siste 2K nemlig Sagi N2 på 2025.

Nå hastet det med å komme seg ned før mørket seg på. Vi valgte å ta oss ned i Skogadalen for å følge merket T-sti tilbake. En lang vei å gå men når alternativet var å sikre/klatre tilbake over eggen fant vi ut at det var lurest. Vi fulgte ryggen ned slik at vi kom inn på T-sti ved vann 1298 og deretter gikk vi "fortere enn fanden" for å komme lengst mulig før det ble mørkt. Men mørket vant. Og for Turid som mildt sagt har et dårlig nattsyn ble veien hjem problematisk. I tillegg er hun et trøtt kveldsmenneske så turen ble deprimerende tung. Hun insisterte på to ”sovepauser” noe de andre frøs seg igjennom. Derfor ble de ikke lange, maks 15 min hver.
Etter første pause gikk hun med hodelykt resten av veien, noe som gjorde avstandsberegningen til steinene litt enklere, men likevel ble det slitsomt. Å sjangle seg humpende over steinura i mørket er ikke enkelt. Og da vi nådde Fondsbu kl. 0345 på morraskvisten lød det fra hennes munn: ”Ailler meir, da e det slutt på prosjæktet fer min del”.

Etter en kjapp dusj viste det seg at rommet som vi bestilte på morran var opptatt!! Tenk det, vi hadde til og med fått utlevert nøkkel!
Så nok en gang måtte vi gå i hi i bilene våre. Men, dusjen gjorde godt likevel!
Turen ble ca. 35 km lang og varte i nærmere 17 timer.


Fauna:
Linerle, taksvale, fjellvåk, frosk, heipiplerke, steinskvett, rødstilk, snøspurv, fjellrype, heilo, mus, lemen og strandsnipe.


For å se hele albumet fra turen, klikk her...

Vårt rutevalg hentet fra GPS:


Forrstørret utsnitt av toppene:  |   Hovedside   |   Blogg   |   2000-metringene   |   Tur-rapporter   |   Bilder   |   Om oss og prosjektet   |   Linker   |   Gjestebok   |   E-post   |