Nørdre Slettmarkhøe (N2)

Dato: 3. september 2007

Høyde: 2071 m.o.h
Primærfaktor: 10
Kart: 1617 IV "Gjende"
Koordinater: 0472175 - 6808690

Slettmarkhøe

Dato: 3. september 2007

Høyde: 2190 m.o.h
Primærfaktor: 440
Kart: 1617 IV "Gjende"
Koordinater: 0472300 - 6807530

Ja, nå er vi på Gjendebu. Hadde ment å gå et stykke opp i Langdalen for så å slå opp telt, men bestemte oss i siste liten for å overnatte på Gjendebu og ta dagsturer herfra med lett sekk.
Nå er klokka 0550 og vi trasker avgårde etter T-sti opp Veslådalen retning Eidsbugarden. Foruten noen få skyer er himmelen blå og det er 1/2 måne. Vi vet at det er meldt mye nedbør og føler oss nok ikke sikre på at dagens mange toppmål (10 i alt) vil bli nådd, men vi går på med friskt mot. Og friskt viser det seg å bli etthvert.

Etter å ha krysset Vesleåi på bru etter ca. 3 km gange, tar vi av fra stien og staker ut kursen i retning foten av Slettmarkhøe. Vi følger en rygg opp til ca. høyde 1360 før vi krysser elva som kommer fra Slettmarkbreen.. Ganske tidlig treffer vi på snø. Tørr, fin vintersnø. Det som gjør det litt problematisk er at under snøen er steinene dekt med et tynt islag. Så stort glattere kan det vel ikke bli. Det krever stor forsiktighet men det går likevel greit å gå oppover.
Da vinden og snødybden øker i takt med høyden blir det ganske vinterlig etthvert.

Første stopp i dag er et lite toppunkt nord for Nørdre Slettmarkhøe; en aktuell kandidat . Men vinden er for sterk til å gi gode målinger. Vi trasker videre og kl. 0900 står vi verden til Nørdre Slettmarkhøe.
Deretter følger vi ryggen videre til vi kommer inn på den lille breen som hovedtoppen ligger på. Slettmarkhøe er den eneste toppen utenom Glittertind som har toppunktet sitt på bre.
Synd vi ikke får oppleve toppen i solskinn og med blå himmel rundt omkring. Det er nok et flott syn!

Etter å ha sjekket ut noen ”kuler” på topplatået tar vi søreggen fatt. To crux må omgås i østsiden da snø og is har gjemt alt som ligner på gode tak. Vi går eggen nesten helt ut før vi snur og tar oss ned i Langedalen. Ura ned er omtalt som løs og vanskelig, men da de fleste steiner er fastfrosset er det enkelt å ta seg ned. Aldri så galt at det ikke er godt for noe!
Vi føler vinteren på kroppen i dag; liten kuling (?) og mye snø. Vi finner ganske tidlig ut at to topper er nok i slikt vær og føre så når vi er nede i Langedalen tar vi returen fatt. Artig terreng der vi følger Langedalsbreens østside til vi er i nordenden av den. Deretter følger vi den nedlagte T-stien som leder oss lett og greit ned til Vesleådalen. Det går også greit å krysse Vesleåi. Så gjenstår ca. 2 km etter T-sti før vi er ved Gjendebu igjen. Og snør gjør det til og med på Gjendebu.

Turen varte i 9 timer og var i overkant av 20 km.


Fauna:
Heipiplerke, rødvingetrost, lirype, ravn, steinskvett, fossekall, løvsanger, linerle, lemen, mus, reinsdyr og spettmeis.
Spor etter røyskatt.


For å se hele albumet fra turen, klikk her...

Vårt rutevalg hentet fra GPS:


Forrstørret utsnitt av toppene:



Profil fra turen:


  |   Hovedside   |   Blogg   |   2000-metringene   |   Tur-rapporter   |   Bilder   |   Om oss og prosjektet   |   Linker   |   Gjestebok   |   E-post   |