Kl. 0800 forlater vi bilen på Valdresflya. Det er ennå mye snø i fjellet, så ski er fremkomstmiddelet. Sekkene er litt tunge i dag da bre- og klatreutstyr er med. Vi er og litt spente på hvordan det blir å ta seg opp på Skarvflyløyfttindane. Vi vet jo at SØ1 er en av prosjektets mest utfordrende topp å komme opp på!
Det er nydelig vær og fuglene synger i vilden sky. Etter å ha gått noen hundre meter får vi øye på en fugl vi ikke har registrert før, nemlig en fjelljo! Og like etterpå ser vi en tårnfalk mobbe en fjellvåk! For en start på turen!! Det er tydeligvis bra med lemen i traktene og snart ser vi en ravn som kniper seg ett.
Snart passerer vi Raudhamrane og kommer oss ned Leirungsdalen. Her ligger noen seige kilometre foran oss før stigningen tar til for fullt. Etter å ha gått ca. 9 km tar vi opp fra dalen retning nord mot dagens første topp som er Skarvflyløyfttinden SØ1. Vi kommer inn på Skarvflyløyftbreen og velger i grove trekk å følge ruta beskrevet på Fjellforum fra forrige helg: Bratt opp innerst på breen, over ei bregleppe, så ei markert renne delvis på snø, som tilslutt ender oppe på eggen. Herfra er det forholdsvis lett klyving til topps. Utrolig morsomt å være oppe! Etter å ha foretatt diverse målinger med Tores nye laser, er det å ta seg ned for å bestige SØ2 og SØ3. Returen går greit med litt tauhjelp ned den nevnte renna.
Når vi så har vært på SØ2 og SØ3 finner vi ut at vi også bør ta med oss runden om Midtre Leirungstinden, Austre Leirungstinden, Nord for Austre Leirungstinden og Skarvflyløyfttinden. Det er flott vær og vi har høydemetrene inne og den lange Leirungsdalen lagt bak oss, så istedet for tur i morra satser vi på langtur i dag.
Endelig kommet opp på sørøstryggen til Austre tar vi oss bratt ned mot Midtre ved hjelp av rompeaking. Greit opp til en artig topp med fantastisk utsikt. Bl.a har vi flott utsikt mot Knutsholstindane. Retur opp til sekker, så tungt opp til Austre Leirungstinden med skia på sekken. Etter en kvil ved varden følger vi ferske spor ned de snødekte svaene på nordsida.
Følger eggen over til Nord for Austre Leirungstinden. Deretter står Skarvflyløyftinden for tur.
Så tar vi oss ned i skaret mellom Skarvflyløyftinden og Søre Skarvflytinden. Men nå finner vi ut at vi også bør ta med oss Søre Skarvflytinden og Midtre Skarvflytinden Sør når vi først er her.
Sekker og ski setter vi igjen, og er raskt oppe på Søre Skarvflytinden. Vi følger ryggen til vi er nede i skaret for så å fortsette opp til Midtre Skarvflytinden Sør som vi tror skal bli dagens siste topp. Men når vi er oppe ser vi spor i snøen i Midtre Skarvflytindens østflanke, og fristelsen blir for stor, for får vi med oss Midtre og Nørdre slipper vi den lange veien inn hit igjen. Takket være gode spor og flotte forhold går det greit å komme over til Midtre. Det eneste som skaper en liten bekymring er at ingen av oss har med noe å drikke. Vi skulle jo bare en liten tur ned til Midtre Sør. Men, underveis klarer Arne å fylle en halv kopp vann til hver, og det hjelper. Da vi endelig er oppe på Midtre Skarvflytinden oppdager Arne en mulig kandidat rett sør for hovedtoppen som må sjekkes ut. Det er ikke enkelt å ta seg ut dit, men etter noen forsøk klarer han å finne en vei. Men dette blir nok ingen ny topp da GPSn viser 5 meter. Så er turen kommet til Nordre Skarvflytinden. Men på veien dit passerer vi to potensielle topper. Disse kandidatene måles grundig og med en pf på 14,72 og 10 blank glir de inn på lista som selvstendige topper.
Tilslutt bestiges Nørdre Skarvflytinden. Nå begynner det å bli skumt så vi legger raskt kursen hjemover. Vi er både slitne og tørste men lykkelige da vi endelig er tilbake til sekkene. Colaen smaker utrolig godt. Etter en liten pause er det på med sekkene og så tar vi oss ned til foten av Tjønnholsoksle. Måler et lite toppunkt vest for Tjønholsoksle. Laseren viser bare 8,6 meter; altså ingenting å hente her. Vi fortsetter over Tjønnholsoksle og ned i Leirungsdalen. I den tiden vi har vært på tur har Leirungsåi vokst mye. Snøbroen vi fant på vei inn er fortsatt der, men lenger nede i dalen må vi krysse ei sideelv som har det meste av vannføringen oppå snøen. Arne tar sjansen og vi kommer over dog noe bløte.
Det er stor aktivitet på lemenfronten nå på natta, de piler fram og tilbake over snøflekkene og må være et lett bytte for alle som vil ha seg en godbit. Nå nærmer vi oss Raudhamrane igjen og psyker oss opp før den siste mota. Vi har vært på tur i 20 timer så kroppen kjennes tung ut. Det er noen av oss som har ytret ønske om en liten blund, men dette er ikke blitt innvilget.
Så det gjør godt at dagslyset er tilbake for fullt og nydelig å se sola igjen. Fra Raudhamrane går det lett over flya og ned til bilen. Overraskelen er stor da vi ti meter unna veien må krysse ei ”ny” elv som faktisk er så stri at skia helst vil følge strømmen. Men med litt flaks og fart kommer alle helskodde men våte over.
Og gjett om det er deilig å sette seg i bilen!
Klokka har passert 0500 på morran og vi har vært på tur i 21 timer.
Turens lengde: 35,9 km.
Fauna:
Heipiplerke, steinskvett, heilo, blåstrupe, fjelljo, rødstilk, fjellvåk, tårnfalk, løvsanger, ravn, sivspurv, temmincksnipe, strandsnipe, snøspurv, fjellrype, gjøk, lemen og røyskatt.
Spor etter rødrev.
For å se hele albumet fra turen, klikk her... |
Vårt rutevalg hentet fra GPS:
Forrstørret utsnitt av toppene:
Forrstørret utsnitt av toppene:
Forrstørret utsnitt av toppene:
Forrstørret utsnitt av toppene:
Forrstørret utsnitt av toppene:
Profil fra turen: