Austanbotntinden S2

Dato: 26. juli 2008

Høyde: 2020 m.o.h
Primærfaktor: 15
Kart: 1517 IV "Hurrungane"
Koordinater: 0435400 - 6810875

Søre Austanbotntinden

Dato: 26. juli 2008

Høyde: 2103 m.o.h
Primærfaktor: 30
Kart: 1517 IV "Hurrungane"
Koordinater: 0435480 - 6811060

Austanbotntinden V0

Dato: 26. juli 2008

Høyde: 2175 m.o.h
Primærfaktor: 11
Kart: 1517 IV "Hurrungane"
Koordinater: 0435600 - 6811445

Store Austanbotntinden

Dato: 26. juli 2008

Høyde: 2204 m.o.h
Primærfaktor: 475
Kart: 1517 IV "Hurrungane"
Koordinater: 0435730 - 6811465

Vestre Austanbotntinden (V1)

Dato: 26. juli 2008

Høyde: 2100 m.o.h
Primærfaktor: 30
Kart: 1517 IV "Hurrungane"
Koordinater: 0435400 - 6811595

Vestraste Austanbotntinden (V2)

Dato: 26. juli 2008

Høyde: 2020 m.o.h
Primærfaktor: 25
Kart: 1517 IV "Hurrungane"
Koordinater: 0435110 - 6811740

Dagens tur starter i strålende vær fra Berdalsbandet. Da vi ankom i går kveld var faktisk Øyvind, kanskje bedre kjent som Myhassen, den første vi traff. Han hadde samme mål som oss, men ville gå motsatt vei dvs. starte med Vestraste Austanbotntinden (V2) mens vi skulle starte med Austanbotntindan S2.
Før vi startet i dag tidlig dukket også Håvard, Alexander (kjent som Askogvold), og Gråbein opp. Gråbein har vi såvidt truffet en gang før, faktisk på ski i mai i fjor, ikke langt unna Krossbu. Håvard og Alexander kjenner vi bare fra Fjellforum.

Så i dag startet vi nesten samtidig. Øyvind la avgårde først, med Håvard og Alexander som turfølge, mens Gråbein slo følge med oss. Noe som viser seg å være et meget hyggelig turfølge.

Fra Berdalsbandet går vi nesten rett østover om Lovardalsnosi og nedom Vetle-Austanbotnen før vi starter på ryggen opp til dagens første topp. Det blir etterhvert bratt og litt luftig før vi er oppe ved toppvarden. Tore som fikk nok av luft på forrige tur (Styggedals- og Skagastølsryggen) velger å snu her. Arne, som er litt av en overtalelseskunstner etter 1,5 års erfaring i å overtale Turid og Tore, må gi tapt!

Så vi tar farvel med Tore og er snart oppe på Austanbotntinden S2. På vei ned herfra får vi øye på 3 personer som er i ferd med å klatre opp på pinakkelen. Men vi får øye på noe annet som virkelig forundrer oss, og det er Øyvind som kommer ”smygende” rundt hjørnet av Søre Austanbotntinden i øverkant av delvis våte sva. Nå er altså han snart ferdig med runden, mens vi har rukket en topp!!!
Men om Øyvind er aldri så ivrig på å komme rundt, må han her ta en pause da pinakkelen er opptatt. Da det tar tid med de foran oss velger han etterhvert å finne en alternativ vei, noe som han også klarer. Og mens Arne leder opp på pinakkelen dukker Øyvind opp. Han fant altså en ”trase” ved å gå ut i østsiden og rundt pinakkelen. Gråbein bisto med informasjon fra syd. Og mens Arne sliter litt med et punkt oppe på pinakkelen ”løper” Øyvind opp og gir han en hjelpende hånd! For et syn!!

Arne sikrer Turid og Gråbein opp mens Øyvind spurter videre til sin siste Austanbotntind. (Det viser seg at han også rekker Soleibotntindane denne dagen!).
Etter en rapell ned fra pinakkelen må vi ta oss over svaene. I motsetning til Øyvind velger vi å sikre her også. Før alle tre er kommet over dukker Alexander og Håvard opp. De kommer rappelerende ned fra Søre Austanbotntinden.

Det går lett opp til Søre Austanbotntinden hvor vi tar en matbit. Deretter følger vi en artig klyverygg før vi går ut i østsiden av Austanbotntinden V0. Her er det noen vanskelig passasjer, særlig for den som er kort i beina. Men med litt sekkehjelp og ei god hånd innimellom kommer vi tilslutt opp på ryggen mellom Austanbotntinden V0 og Store. (Takk til eaa for detaljert rutebeskrivelse). Nå ser vi at det er mye folk i fjellet, noe som ikke er rart på en så fantastisk dag.

Vi går kjapt oppom Austanbotntinden V0 før vi begynner på dagens mest majestetiske mål, nemlig Store. Turen opp dit viser seg å være mindre krevende enn vi frykter for. De siste par metrene ut til toppunktet består av to flate steiner ca. 0,5 meter brede. Disse fører oss til toppunktet som består av en stabel store steiner. Og utsikten er fantastisk!

Da det er mange som skal ned samme vei som oss, skynder vi oss for å unngå kø. Vi bruker tauet til hjelp for å passere snøflanken på vei ned til bandet før Vesttoppen. Nede på bandet går vi litt ned i sørsiden da eggen blir for luftig uten sikring. Og ganske snart er vi oppe på Vestre Austanbotntinden (V1), hvor vi treffer Tore igjen. Han har sittet her oppe og ventet i ganske mange timer.

Da Gråbein ønsker å komme seg raskt hjem til Trondheim, takker vi han for et usedvanlig hyggelig turfølge! Han legger raskt avgårde, mens vi tar oss god tid med både lufting av tær og en god matbit før dagens siste topp besøkes, nemlig Vestraste Austanbotntinden (V2). Herfra og ned går det i et rolig tempo, da været fortsatt er strålende og kroppen begynner å bli sliten.

Vi brukte i overkant av 11,5 timer på turen og den var ca 10 km lang.


Fauna:
Ravn og snøspurv


For å se hele albumet fra turen, klikk her...

Vårt rutevalg hentet fra GPS:


Forrstørret utsnitt av toppene:
Profil fra turen:


  |   Hovedside   |   Blogg   |   2000-metringene   |   Tur-rapporter   |   Bilder   |   Om oss og prosjektet   |   Linker   |   Gjestebok   |   E-post   |