S3 for Nørdre Maradalstinden

Dato: 27.juli 2008

Høyde: 2080 m.o.h
Primærfaktor: 10
Kart: 1517 IV "Hurrungane"
Koordinater: 0440925 - 6814240

S2 for Nørdre Maradalstinden

Dato: 27.juli 2008

Høyde: 2091 m.o.h
Primærfaktor: 20
Kart: 1517 IV "Hurrungane"
Koordinater: 0440850 - 6814320

S1 for Nørdre Maradalstinden

Dato: 27.juli 2008

Høyde: 2148 m.o.h
Primærfaktor: 10
Kart: 1517 IV "Hurrungane"
Koordinater: 0440775 - 6814400

Nørdre Maradalstinden

Dato: 27.juli 2008

Høyde: 2160 m.o.h
Primærfaktor: 30
Kart: 1517 IV "Hurrungane"
Koordinater: 0440720 - 6814475

Sør for Sentraltinden

Dato: 27.juli 2008

Høyde: 2130 m.o.h
Primærfaktor: 10
Kart: 1517 IV "Hurrungane"
Koordinater: 0440585 - 6814625

I dag står også en spennende og utfordrende tur på lista vår; nemlig å gå Maradalsryggen med Storen som dagens siste toppmål. Håvard og Øyvind ønsker å slå følge på deler av turen noe vi setter stor pris på.

Startskuddet går kl. 0600 fra Turtagrø. Og tempoet er det ikke noe å si på.
Etter 2 timers gange er vi ved hytta på bandet som ligger flott til innunder Store Skagstølstinden. Været er like fantastisk som i går og en matbit fortæres lystelig i enorme omgivelser.

Fra bandet tar vi oss noen få høydemeter ned retning Midtmaradalen før vi krysser over noen snøflanker. Det er viktig å komme riktig inn mot Berges Chausse, og med Håvard som kjentmann går det bra. Berges Chausse er en idyllisk trase som ligger inntil og delvis innunder fjellveggen. I andre enden av chausseen møter vi en litt bratt snøflanke som tar oss noen høydemeter opp før vi kommer så langt at vi ser ned på Slingsbybreen.

Rutevalg over breen sier seg selv så vi tar på stegjern og binder oss inn i tau. Øyvind velger å gå bak taulaget.
Foruten et par små sprekker godt dekt av snø passerer vi en større sprekk på 2-3 meters hold. For å komme "i land" på den andre siden av breen må vi gå over oppsprukkede, store snøflak som delvis har løsnet i finværet, for så å ta oss inn på- og over noen sva. Deretter er det et par kinkige punkt i "motbakke" som må forseres på litt usikker snø. Men snøen holder og etterhvert er vi alle inne på trygg grunn.

Vi følger så et markert galleri på skrå oppover, delvis på snø (i starten), mer og mindre løse stener og noe våt mose. Det blir også en del klyving/klatring før vi er oppe på ryggen mellom Jernskartinden og dagens første mål; S3 For Nørdre Maradalstinden. Det er et litt utsatt punkt på vei opp mot S3, hvor vi følger ei hylle i nordøstsiden. Deretter går det forholdsvis lett opp til toppen. (Øyvind har tilbrakt en god stund ved varden før vi andre tre er oppe). Her blir det en god rast før det videre går lett opp til topp nr. 2; S2 for Nørdre Maradalstinden.

For å komme videre til S1 tar vi oss ned i sørvestflanken. Øyvind velger å gå ned i flanken via snø, for deretter å ta seg opp på svaene neden ifra. Han fraråder oss å velge samme vei så vi kommer inn på svaene fra siden ved å krysse snørenna lengre oppe. Heldigvis er svaene tørre og vi er snart oppe på ryggen igjen. Derfra og opp til S1 er det bare noen få meter. Fra S1 og videre bort til Nørdre Maradalstinden er det også en lett spaserertur. Utfordringen kommer når kandidaten skal besøkes, som viser seg å bli vår siste toppbesøk i dag. Håvard og Øyvind har hele tiden hatt planer om å snu der. Vi som egentlig har tenkt oss opp til Storen via Sentraltind skjønner nå at vi kommer til å måtte tilbringe natta ute hvis vi skal gjennomføre målet vårt. Noe vi hverken har utstyr, mat eller drikke til å kunne gjøre.

Mens vi har planer om å rappelere ned den siste hammeren på ca. 15 meter tar Øyvind og Rune seg ned i sørvestflanken igjen og kommer lett videre og opp på ryggen for å besøke kandidaten. Etter litt fram og tilbake velger vi å gå delvis samme rute som de da vi er redd for at tauet skal kile seg fast. Vi bruker fortsatt tauet i to omganger for å komme ned på snøen. Da møter vi de to andre som har sittet lenge å ventet på oss "somlinger". Her tar vi farvel da Øyvind skal på jobb dagen etter og begynner å få det travelt for nå hjem til Gjøvik innen morradagen.

Herfra og opp til kandidaten går det lett. Vi starter returen umiddelbart, og følger fine spor i diverse snørenner etter gutta. Men i motsetning til dem velger vi å ta oss opp på ryggen igjen for å unngå svaene. Det betyr at vi får en fin rapell ned fra S1 For Nørdre. Vi ser Øyvind og Håvard ta en siste matbit før vi hoier takk for laget til hverandre. Et selskap vi absolutt har satt stor pris på.

Returen går lett og greit og Øyvind og Håvard har til og med funnet en fin vei utenom de vanskeligste partiene på snø, før vi er nede på breen. Klokka 2200 om kvelden sitter vi på bandet og tar turens siste matpause. Og derfra og ned til Turtagrø går det fint i kveldssola som kaster sitt røde lys
PS! En stor takk til Øyvind som fungerte som sherpa for Turid i harde motbakker!

Turen vår varte i 18 timer og var 22 km lang.


Fauna:


For å se hele albumet fra turen, klikk her...

Vårt rutevalg hentet fra GPS:


Forrstørret utsnitt av toppene:Profil fra turen:


  |   Hovedside   |   Blogg   |   2000-metringene   |   Tur-rapporter   |   Bilder   |   Om oss og prosjektet   |   Linker   |   Gjestebok   |   E-post   |