Søre Nål på Knutseggen

Dato: 16. august 2008

Høyde: 2055 m.o.h
Primærfaktor: 25
Kart: 1927 IV "Gjende"
Koordinater: 0475550 - 6811275

Nok en gang står Søre Nål på Knutseggen for tur. Vi prøvde i fjor men kom ikke opp pga et rimlag på fjellet. Vi tar båten inn til Gjendbu om morran, pakker om og legger avgårde. Værutsiktene er ikke helt bra og skodda skjuler alle fjellene.

Vi krysser elva litt nedenfor (vest for) T-stikryssingen, og går litt opp i dalsida før vi tar en matbit. Skodda dekker fortsatt Nåla. Duggen pynter blomster og strå så noe bra blir det ut av fuktig vær også.

Stigningen er jevn helt til vi plutselig er oppe på ryggen. Og synet som møter oss da vi titter over kanten retning Nåla er mer trolsk enn i eventyrene. Vi skimter Nåla innimellom alle de andre nålene, og for oss er nok dette noe av det mest spesielle landskapet i Jotunheimen. Det er virkelig verdt et besøk.

Heldigvis viser det seg at fjellet er tørt når vi nærmer oss Nåla. Av og til prøver faktisk sola å komme igjennom skylaget.

Etter å ha tatt på klatreseler og funnet fram tauet prøver Arne å klatre opp normalveien. Men da det føles usikkert å gå opp en avrundet nabb uten gode tak, tar han seg ned igjen. Mens han prøver dukker det opp to til som også har tenkt seg til topps. De ønsker ikke å prøve denne ruta men prøver lenger sør. Noe vi også gjør på neste forsøk. Og der går det greit å komme opp til ei hylle hvor Arne får laget en standplass. Da Turid er oppe går Arne videre og forsvinner ut av syne. I en lang periode er det ingen bevegelse i tauet og Turid lurer virkelig på om det ikke er mulig å komme opp her heller. Men plutselig skjer det noe og etter en kort stund får hun beksjed om å komme etter. Det viser seg at det var et kinkig punkt underveis, like nedenunder toppeggen. Men ved bruk av fotløkker og litt ekstra pågangsmot klarte Arne å komme opp. Turid syntes dette punktet var vanskelig nok selv ved aktivt bruk av tauet.

Og godt var det å komme opp på denne artige toppen som også blir kalt "Kjerringa med staven".

Våre "naboer" kommer etter og snart er alle på oppe på eggen. Da det ikke er plass til alle på toppunktet, tar vi oss ned på ryggen og ordner med rapellfeste. Herfra og ned er det en rapell på 10-12 meter.

Etter å ha tatt av klatreutstyr og fortært noen brødskiver krysser vi over for å besøke nabotoppen ; Midtre Nål. Deretter går vi inn på ei snøbre som vi følger helt ned til vann 1590, noe som gjør returen utrolig lett. Og snart er vi ned i Svartdalen igjen.

Nede på Gjendebu er vi heldige og får servert 3 retters middag selv om vi er sent ute.

Og vi er strålende fornøyde med å ha besøkt Søre Nål på Knutseggen som kanskje er den vanskeligste 2K-toppen å bestige.


Fauna:
Fossekall, lirype, fjellrype, heipiplerke, steinskvett, snøspurv, ravn, tårnfalk og fjellvåk.


For å se hele albumet fra turen, klikk her...

Vårt rutevalg hentet fra GPS:


Forrstørret utsnitt av toppene:  |   Hovedside   |   Blogg   |   2000-metringene   |   Tur-rapporter   |   Bilder   |   Om oss og prosjektet   |   Linker   |   Gjestebok   |   E-post   |