Store Skagastølstinden

Dato: 19. august 2008

Høyde: 2405 m.o.h
Primærfaktor: 999
Kart: 1517 IV "Hurrungane"
Koordinater: 0439850 - 6814700

Så er dagen kommet da Store Skagastølstinden, Norges 3. høyeste fjell, skal bestiges.

Vi tar ingen sjanse på å misse denne toppen så vi avtalte med Norgesguidene om å leie en fører. Vi må være sikre på å komme opp selv om det blir snø og dårlig vær.
Sverre som føreren vår heter traff vi på Turtagrø i går kveld for å avtale starttidspunkt, lån av utstyr etc.

Og kl 0415 spiser vi frokost med Sverre før vi i grålsysningen legger avgårde. Klokka er nå blitt 0500 og været ser lovende ut.
Etter 2 timer og 10 minutter er vi ved hytta på bandet. Her tar vi en matbit før klyvingen endelig tar til.

Først i steinete terreng for deretter å komme inn på den første snørenna. Da det er flotte forhold er det ikke nødvendig å bruke stegjern. Så er det er parti med berg og stein igjen før den bratteste snørenna nås. Selv om den er 45 grader er det ikke nødvendig med stegjern her heller. Nå er vi ganske raskt opp på de berømte svaene. Sverre går først og legger ut tau for oss slik at vi har noe å holde i. Det hadde vel strengt tatt ikke vært nødvendig da fjellet er tørt og fint å gå på. Men da Sverre ikke har ”lov” til å ta noen sjanser gjør vi som han sier.
Sverre har vært på Storen 50 ganger, og vet nøyaktig hvor det beste rutevalget er.

Det eneste stedet han lar seg sikre er de 2 vanskelige metrene for å komme opp i Heftyes renne. Ellers klatrer han først innbundet midt i tauet og lar oss få hver vår tauende. Det betyr at vi kan forflytte oss samtidig. Meget effektivt!
Etterhvert som vi klyver/klatrer oppover får vi skodda under oss. Og det er ubeskrivelig flott å se alle fjelltoppene som stikker opp av skoddehavet. De som aldri er på topper vet ikke hva de går glipp av når det gjelder utsikt!
Vi prøver å få øye på Øyvind som vi vet er på andre siden av Maradalen. Han skal nemlig besøke Midtmaradalstindene i dag.

Og kl. 1000 sitter vi ved toppvarden og nyter utsikten. Slik er det altså på Storen! Det føles litt rart å være oppe på dette fjellet vi har lest og hørt så mye om. Fantastisk fin og luftig topp, men etter våre erfaringer langt fra den vanskeligste 2K-toppen å besøke!

En av grunnene til at det føles veldig trygt er at vi ikke har sett et menneske på hele turen. Vi trenger altså ikke frykte steinsprang som kanskje kan være det største problemet her oppe når det kryr av folk.

Før vi starter på returen lærer Sverre oss litt om skyer og hvordan vi kan se at tordenvær er i anmarsj. Sverre som kan mye om fjell og natur og som er utdannet fjellfører for alle verdens fjell, har stor respekt for tordenvær i høgfjellet.

Returen går kjapt, og snart er vi nede ved rapellfestet for den 50 meter lange rapellen. Og det kan trygt sies; 50 meter rett ned føles utrolig langt!
Vi rapeller også ned på østsiden av svaene og er snart nede ved den øverste snørenna.
Og etter å ha forsert den nederste er det ikke langt ned til hytta på bandet. Før vi er nede ved hytta hører vi noen som prater. Og etter litt speiding klarer vi å få øye på noen kompiser av Sverre som klatrer østveggen av Søre Dyrehaugstinden.

Etter en god matpause ved hytta tar vi oss i rolig tempo ned på Skagastølsbrea. Mens vi tar en pratepause dukker plutselig Øyvind opp som har rukket mye på de timene han har vært i fjellet. ”Det er ikke alltid det er lurt å bruke tau, da et tau lett kan rive løs stener...”, sier Øyvind som har forsert mye løs stein i bratt ur i dag.

Studier av blomster og andre vekster er også tema på hjemveien i finværet. Og da vi sitter på trappa utafor Turtagrø, nyter utsikten mot Store Skagastølstinden og drikker øl, føles det mektig godt å være menneske født inn i rike Norge!

Vi takker Sverre for godt og interressant selskap! Kanskje tar vi kontakt siden en gang!

Turen varte i 10,5 timer.


Fauna:
Rødvingetrost, blåstrupe, fossekall og ravn.


For å se hele albumet fra turen, klikk her...

Vårt rutevalg hentet fra GPS:


Forrstørret utsnitt av toppene:



  |   Hovedside   |   Blogg   |   2000-metringene   |   Tur-rapporter   |   Bilder   |   Om oss og prosjektet   |   Linker   |   Gjestebok   |   E-post   |