Killingen

Dato: 24. september 2008

Høyde: 2013 m.o.h
Primærfaktor: 10
Kart: 1518 II "Galdhøpiggen"
Koordinater: 0454687 - 6825610

I dag har Turid invitert med seg Morten for å besøke en ”ny” topp! Vi trodde prosjektet ble avsluttet 20.08, men så finner altså Arne og Håvard ut at denne toppen må være over 2000 moh + at de er sikre på at den har en pf på over ti (besøkt 16.sept). Det betyr at Turid må foreta et høstbesøk til Jotunheimen, noe hun ikke har det minste imot!

Og da Morten slår følge for å måle toppen med sin nyinnkjøpte laser, blir dagen fullkommen.

Kl. 0540 ankommer Morten Strind Gard for å spise frokost før turen går inn Leirdalen. Adkomsten gjøres ved å følge Tverrbyttbekken nesten inn til Tverrbyttjønne før klyvingen tar til. ”Killingen” er godt synlig som en fin, liten selvstendig topp, og kursen går rett mot den.

I begynnelsen følges snøbrea som egentlig er så bratt at stegjern burde blitt hentet opp av sekken. Men det går bra og ganske snart er vi på ryggen av ”Killingen”. Men, da det blir noen vanskelige opptak som krever at alle muskler er inntakte –noe Mortens ikke er- tar vi oss litt ned igjen for deretter å følge brekanten forbi det bratteste punktet. Deretter er det lett klyving opp på ryggen igjen for så etter en kort stykke å være på toppen! Og det viser seg å være en luftig fin liten topp.

Nå starter målinger både med GPS og laser. Turid går ned i skaret nord for toppen og holder måleplata mens Morten er att på ”Killingen” for å måle. Deretter tas noen mellommålinger til vi er oppe på eggen mellom Geite og Sokse. Det er artig klyving opp, delvis på sva, som sannsynligvis kan være vanskelig å gå på uten sikring hvis det er vått. Oppe på eggen finner vi det høyeste punktet som tidligere er målt med GPS, og som vi nå får bekreftet har en pf på over ti.

Deretter måler vi neste kandidattopp som også viser seg å ha stor nok pf til å komme inn på lista som sikker. Det betyr at vi får 3 ”nye” topper i dag. For skøy og for at Morten skal få noen fine bilder tar vi oss over en meget luftig egg innunder Sokse. I dette nydelige været med tørt fjell føles det ikke skummelt å forsere denne meget luftige eggen. Og utsikten er bare ubeskrivelig flott!
Storebjørn, Veslebjørn, Bjørnungen, Sokse, Skeie, Sauen, Kniven, Store Smørstabbtinden osv. Det er bare ubeskrivelig flott! Bedre belønning for å jobbe hardt kan man ikke få!

Tilbake til utgangspunktet for returen tar vi en god pause. Og mens brødskiver fortæres dukker det opp en sjelden gjest som kommer flygende langs eggen og setter seg 1,5 meter unna oss. Det er faktisk ei granmeis som har forvilla seg opp fra skogen. Et underlig men utrolig hyggelig besøk! Er det finværet som har lurt den så høyt til fjells?

For sikkerhets skyld måler vi oss ned i skaret igjen og Morten tar en siste sjekk fra ”Killingen”. Og med denne siste målingen som bekrefter at dette er en 2K og som da faktisk blir topp nr. 360, tar vi oss ned i dalen igjen via snøbrea.

En stor takk til Morten -et inspirerende og morsomt turfølge, som ville bli med for å sjekke en skarve 10-metring!


Fauna:
Snøspurv og granmeis.


For å se hele albumet fra turen, klikk her...

Vårt rutevalg hentet fra GPS:
  |   Hovedside   |   Blogg   |   2000-metringene   |   Tur-rapporter   |   Bilder   |   Om oss og prosjektet   |   Linker   |   Gjestebok   |   E-post   |